Отдалечени общества от каменната епоха са обединявани от едни и същи мъниста-подаръци

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 март 2020 в 00:12 3155 0

Кредит Brian E. Stewart et al. PNAS 2020

Мъниста от черупки на щраусови яйца.

Общества от каменната ера са били свързани помежду си с подаръци, пропътували далеч от мястото на създаването си, достигайки места, които самите подаряващи може никога да не са виждали. Връзките, прокарвани чрез тези подаръци, са осигурявали на предците ни сигурност и спокойствие, че ще получат подкрепа в тежки времена.

Ловците-събирачи по света имат системи, познати като отложена реципрочност, за да подкрепят онези, които изпитват временно лишение. Най-изучената такава система е тази на хората Жут/уаси (Ju/’hoãn, Ju/'hoansi) от пустинята Калахари, които използват подаръци, за да скрепят тези връзки, предавайки символични предмети на онези, на които може да разчитат в бъдещето.

На това място човечеството живее от стотици хиляди години, което кара антрополозите да се питат дали и тези практики не са на подобна възраст. Все още няма точен отговор за това, но д-р Брайън Стюарт (Brian Stewart) от Университета на Мичиган открива доказателство, че хората от района са правели подобен обмен преди 33 000 години. 

Твърденията на Стюарт се основават на анализ на многобройни мъниста, някога част от огърлици, открити в Лесото, планинска държава, намираща се в източната част на ЮАР. Мънистата, подобно на милиони сходни орнаменти от дългото човешко обитание на Африка, са направени от черупки на щраусови яйца. Когато Стюарт изучава състава на черупките, открива повече от 80% съдържание на стронциеви изотопи, което показва, че птицата е снесла яйцата доста далеч оттам, може би в пустинята Кару, в югозападната част на ЮАР. 

Карта на видовете скали в ЮАР, показваща къде са открити мънистата и разстоянията, които трябва да са преминали според вероятното им място на произход. Кредит: PNAS/Stewart et al. 2020.

В списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, Стюарт и съавторите предполагат, че мънистата са доказателство не за търговия, а за верига на обмен на подаръци, простираща се на стотици километри. 

"Хората са просто изключително социални животни и това се връща назад до тези дълбоки сили, избиращи максималната информация, информация, която може да е нужна за живота на общество от ловци събирачи преди 30 000 години и по-рано", разказва Стюарт. "Мънистата от черупки на щраусови яйца и бижутата, правени от тях, на практика са версиите на "лайковете" във Facebook и Twitter от каменната ера, едновременно потвърждаващи връзки и пътища на обмен и съобщаващи на другите за статуса на тези взаимоотношения".

Голямата надморска височина на Лесото го прави трудно място за обитание, особен през ледниковия период. Въпреки това обилните дъждове означават, че може да се открие храна, дори когато в равнините има суша. Според публикацията обмяната на мънистата е свързана със създаването на мрежи за подкрепа и информация, които са ни помогнали да станем такива, каквито сме сега. Днес общностите Жут/'уаси разменят подаръци с други на повече от 50 километра едни от други, установявайки връзки, които да им осигурят убежище в случай на някакво местно бедствие. 

Каменният заслон Меликан в Лесото, където са открити някои от мънистата. Кредит: Stewart et al./PNAS 2020

Източник: IFLScience - Gifts United Stone Age Communities Across Great Distances

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !