Открит е първият коралов риф по бреговете на Италия

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 17 март 2019 в 00:01 6062 0

Снимка: Cataldo Pierri et al., A Mediterranean mesophotic coral reef built by non-symbiotic scleractinians, 05.03.2019, Nature

Учени откриха нов коралов риф в Адриатическо море, близо до града Монополи в областта Пулия. Този риф е не само първият открит по съвременното италианско крайбрежие, но е и доста специфичен, разказва Science Alert

Простиращ се на минимум 2,5 км, този риф има по-нежно оцветяване, отколкото може да се очаква, защото е изложен на по-ниска осветеност от обикновеното. Тези рифове са много рядко срещани, тъй като оцеляването и растежа без много светлина е трудна задача. Този риф е разположен на около 35-50 метра под повърхността, където слънчевата светлина определено започва да отслабва.  

"В началото на 90-те години работех като морски биолог на Малдивите", разказва водещият изследовател Джузепе Кориеро (Giuseppe Corriero) от Университета Бари Алдо Моро в Италия. "Но никога не съм смятал, че 30 години по-късно ще открия коралов риф на един хвърлей от собствената ми къща."

И докато някога Средиземно море е било дом на много коралови рифове, голямата част от тях днес са умрели с малки изключения. Но все пак учените смятат, че е възможно и други рифове подобни на новооткрития, да чакат да бъдат намерени. 

За разлика от повечето известни коралови рифове, като Големия бариерен риф например, средноосветените рифове се получават от "несимбиотични склерактинии" или каменни корали, които се хранят с органична материя, която плува във водата. Това означава, че тук няма цветни, симбиотични водорасли, които да се хранят със слънчева светлина и да я превръщат в енергия, която после да използват, както в Тихия океан. 

Два вида каменни корали оформят рамката на новооткрития риф - Phyllangia americana mouchezii и Polycyathus muellerae, които обичайно не са свързани с образуването на рифове от този тип. Той е и необичайно широк в някои части, до около 2 метра в някои части, което също е много интересно за биолозите. 

Основните видове в средноосветения коралов риф. Избелен и естествен вид на колонии на корали от Phyllangia americana mouchezii, (лява колона: A, B) и Polycyathus muellerae (дясна колона: C, D). Скала: A, C = 1 см; B, D = 0,5 см. Cataldo Pierri et al., A Mediterranean mesophotic coral reef built by non-symbiotic scleractinians, 05.03.2019, Nature

Екипът сега планира следващи гмуркания и изследвания, за да се измери докъде се простира рифът. Откритията могат да донесат полезна информация за това как коралите оцеляват при трудни условия и ще помогнат за опазването на рифовете, които са застрашени от повишаващите се температури и човешкото замърсяване. 

Междувременно учените са поискали мястото да бъде официално защитено. Работата продължава, за да се анализира това ново откритие и да се провери колко подобни рифове може да има в Адриатическо и Средиземно море.

"Новооткритият риф може да се счита за уникална среда, която да бъде включена в широката и разнообразна гама на средиземноморските биоконструкции," съобщават авторите в своя труд, публикуван в списание Nature.   

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !