Противогрипната ваксина при децата намалява наполовина хоспитализациите им

Ваня Милева Последна промяна на 22 януари 2020 в 13:58 5698 0

Кредит Wikimedia Commons

Всеобщата ваксинация на децата намалява риска от свързаните с грипа хоспитализации с 54%, показва проучване на изследователи от Мичиганския университет, Изследователския институт "Клалит" и Университета Бен-Гурион в Израел, съобщава ЕurekАlert!.

Изследването е едно от малкото в света, което тества ефективността на ваксинирането на деца срещу грип и риска от хоспитализация поради грипни усложнения.

В Израел, както и в Съединените щати, правителствата препоръчват деца на възраст 8 години и по-малки, които никога не са били ваксинирани или които преди това са приели само една доза грипна ваксина, да получават две дози от ваксината.

„Децата, ваксинирани съгласно правителствените насоки, са много по-добре защитени срещу грип, отколкото тези, които са получили само една ваксина“, обяснява Хана Сегалов (Hannah Segaloff), сътрудник от Школата за обществено здраве към Университета на Мичиган и водещ автор на изследването.

„Повече от половината от участниците в нашето изследване имат базови условия, които биха могли да ги изложат на висок риск от тежки усложнения, свързани с грипа, така че предотвратяването на грипа в тези групи е от решаващо значение“, подчертава тя. „Нашите резултати също така показаха, че ваксината е ефективна в течение на три различни сезона с различни циркулиращи вируси, което подчертава важността на получаването на противогрипна ваксина всяка година, без значение кой вирус се разпространява.“

Проучването използва данни от Clalit Health Services, най-голямата здравна каса в Израел, за да анализира информацията за ваксинацията за 3 746 хоспитализации на деца на възраст от 6 месеца до 8 години в шест израелски болници. Те са проверени за грип през трите зимни сезона 2015-16, 2016-17 и 2017-18.

Резултатите показват, че противогрипната ваксина намалява броя на приемите в болници, свързани с грип, с 54% и че даването на две дози от ваксината на деца на възраст под 8 години, които никога не са били ваксинирани или преди това са получавали само една доза, е по-ефективно от въвеждането на еднократна доза, в съответствие с препоръките на Министерството на здравеопазването на Израел.

„Малките деца са изложени на висок риск от хоспитализация поради грипни усложнения“, казва съавторът на проучването Марк Кац (Mark Katz), старши сътрудник в Изследователския институт „Клалит“, изследователско звено „Клалит здравни услуги“.  „Децата с астма и сърдечни заболявания са изложени на още по-голям риск от развитие на усложнения. Важно е да се предотврати грипната инфекция при тези групи от населението“.

Източник:

Full influenza vaccination among children cuts hospitalization in half, EurekaAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !