Сателитите Starlink и OneWeb за малко да се сблъскат

Ваня Милева Последна промяна на 14 май 2021 в 00:00 9537 0

Кредит: SpaceX, мисия Starlink

Две компании, OneWeb и SpaceX, се надпреварват да изведат хиляди комуникационни сателити в орбита. През март те едва не се сблъскват. Маневрата, направена, за да се избегне удара, е успешна, но колко още близки срещи ще имат за в бъдеще?

В момента в космоса има 1565 сателита Starlink на компанията SpaceX, а конкурентът й OneWeb има 146 орбитални апарата около Земята.

Отдавна се говори за големия риск от огромния брой спътници в космоса, че те биха могли да се сблъскат с други спътници, с катастрофални последици, защото това ще предизвика лавина от нови неуправляеми фрагменти в космоса.

Сега се оказва, че наистина е имало вероятност два спътника - на SpaceX и OneWeb - да се сблъскат един с друг в края на март.

На 30 март, пет дни след като OneWeb изстреля 36 сателита от Русия,  18-ата космическа ескадрила на САЩ би тревога, че сателит Starlink и Oneweb може да се сблъскат.

Според изчисленията двата спътника ще се приближат един до друг на разстояние до 58 метра, а вероятността за реален сблъсък е бил 1,3%.

Сателитите OneWeb обикалят Земята на по-голяма надморска височина от сателитите на Starlink, но тези 36 сателита са били на път към по-високата си орбита и затова е трябвало да преминат през нивото на Starlink.

SpaceX заявява, че сателитите на Starlink имат автоматична система с изкуствен интелект на борда, за да се избегнат сблъсъци, но странното е, че не се е задействала на 30 март.

Всъщност OneWeb коригира хода на сателита си с малка маневрае, за да бъде сигурно, че няма да се сблъскат.

От SpaceX досега нищо не са заявявали по повод инцидента.

Източник: Starlink and OneWeb have their first avoidance maneuver with each other's constellations, Universe Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !