Синтетичен аналог на психеделик може да лекува депресия и зависимост, без да причинява халюцинации

Ваня Милева Последна промяна на 11 декември 2020 в 11:28 3498 0

Разклоняване на нервните клетки. Кредит: Lindsay Cameron/UC Davis

Получен е изкуствен аналог на ибогаин, който стимулира възстановяването на връзките между невроните без странични "психеделични" и токсични ефекти.

Кетаминът, LSD и други "психоактивни" вещества се считат за потенциално лечение на алкохолизъм и други зависимости, както и депресия. Всъщност тези състояния са придружени от загуба на връзки между невроните в префронталната кора, която е отговорна за вземането на решения и други висши когнитивни функции. А относително малки дози "психеделици" стимулират образуването на дендритни израстъци върху невроните - израстъци, които укрепват връзките между тях. Но лекарите се спират заради "психоактивните" и често токсични ефекти, които тези вещества имат върху организма.

Затова много учени се опитват да намерят аналози на тези съединения, които също биха имали положителен ефект върху невроните, но да нямат ненужни и опасни странични ефекти. Екипът на Дейвид Олсън (David Olson) от Калифорнийския университет в Дейвис вземат за основа на своята работа ибогаин, активната съставка в растение, наречено ибога, използвано от шаманите на африканския култ бвити.

Резултатите са описани в статия, публикувана в списание Nature.

Освен своя "психеделичен" ефект, ибогаинът причинява нарушения на сърдечния ритъм и други опасни симптоми. В търсенето на по-малко токсични аналози Олсън и колегите му синтезират 20 тясно свързани химични съединения, в които остава областта на молекулата, за която се смята, че е отговорна за „полезните“ свойства, но без странични групи, свързани със страничните ефекти. След тестване на новите вещества учените избират най-обещаващия - табернанталог (tabernanthalog, TBG).

Експерименти върху клетъчни култури на неврони, както и върху живи лабораторни гризачи, потвърждават, че TBG стимулира образуването на дендритни израстъци, без да причинява видими странични ефекти. TBG също така премахва желанието за алкохол и хероин при моделни мишки и плъхове, пристрастени към тези наркотици. Авторите отбелязват, че молекулата не е довела до активиране на "центровете за удоволствие", което означава, че и тя не трябва потенциално да причинява пристрастяване.

Справка: A non-hallucinogenic psychedelic analogue with therapeutic potential
Lindsay P. Cameron, Robert J. Tombari, […]David E. Olson
Nature (2020), DOI: https://doi.org/10.1038/s41586-020-3008-z

Източник: Researchers Synthesise a Psychedelic That Could Treat Depression Without Hallucinations, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !