Средновековна книга за медицина ще помогне за създаването на антибиотици

Ваня Милева Последна промяна на 29 юли 2020 в 11:38 4840 0

Кредит The British Library

Bald’s Leechbook (или Medicinale Anglicum) е средновековна медицинска книга, която се съхранява в Националната библиотека на Великобритания. Предполага се, че е написана през IX век и съществува само в един екземпляр.

Учени от Университета на Уоруик откриват, че медицинска рецепта на книгата е ефективна срещу пет щама бактерии, които причиняват биофилм инфекции или инфекции, предизвикани от конгломерат (биофилм) микроорганизми. Това може да бъде ключът към намирането на нови начини за борба с резистентните на антибиотици бактерии.

На пръв поглед Bald's Leechbook не е нищо повече от реликва от историята на медицината. Затова по-голямата част от този текст на староанглийски език представлява интерес само за антикварите, но една от рецептите, наречена Bald's eyesalve (очен мехлем на Балд), може да има съвременна употреба. Тъй като медицинската общност непрекъснато се бори с резистентните на антибиотици бактерии, ако не успее, обществото може да се върне във време, когато леките инфекции, които сега лесно се лекуват, да станат смъртоносни.

Едно от направленията на тази борба е битката с биофилм инфекциите. Биофилмите са механизъм, чрез който бактериите се защитават от атака. Свободно придвижващите се единични бактерии са уязвими към антибиотици, но когато се струпат върху повърхности, те образуват биофилми, които са много по-устойчиви. Зъбната плака е отличен пример, но има много по-опасни биофилми, които могат да заразят имплантираните медицински устройства или да покрият кожни язви. В последния случай, ако биофилмът е устойчив на антибиотици, лекарите често трябва да прибягват до ампутация, за да избегнат фатална кръвна инфекция.

Очният мехлем от Bald's Leechbook е смес от лук, чесън, вино и жлъчни соли, която изследователите установяват, че е ефективна срещу различни бактерии. Учените успяват да изолират редица бактерии, свързани с респираторни и кожни инфекции, както и инфекции по медицински изделия и хирургични рани, както и заболявания като фарингит, тонзилит, скарлатина, ревматизъм и постстрептококов гломерулонефрит, които могат да бъдат победени с от това лекарство.

Очният мехлем на Балд в лабораторията.

Според екипа антибактериалният ефект оказват не отделните съставки, а тяхната комбинация. Чесънът е добре известен със своите антибактериални свойства, но не е ефективен срещу биофилми, така че други съставки трябва да играят роля в този процес.

„Доказахме, че този средновековен лек може да убие различни проблемни бактерии, отглеждани както в планктонната фаза, така и във вид на биофилм. Тъй като сместа не нанесе много вреда на човешки клетки и мишки, потенциално бихме могли да разработим безопасно и ефективно антибактериално средство. Повечето от антибиотиците, които използваме днес, са получени от естествени съединения, но нашата работа набляга на необходимостта да се изследват не само отделните съединения, но и смеси от естествени продукти за лечение на инфекции от биофилм“, коментират авторите на работата.

Справка: Anti-biofilm efficacy of a medieval treatment for bacterial infection requires the combination of multiple ingredients
Jessica Furner-Pardoe, Blessing O. Anonye, Ricky Cain, John Moat, Catherine A. Ortori, Christina Lee, David A. Barrett, Christophe Corre & Freya Harrison
Scientific Reports volume 10, Article number: 12687 (2020), DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-020-69273-8

Източник: 1,000-year-old medieval remedy could be potential antibiotic, scientists say, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !