Странни светкавици разтревожиха жителите на щата Ню Йорк

Ваня Милева Последна промяна на 02 януари 2020 в 00:00 6973 0

Кредит Pixabay

Свидетели на експлозия и зелена светлина в неделя, 29 декември 2019 г., са станали десетки жители на окръг Саратога, щата Ню Йорк, съобщава IBTScience.

„Получихме близо 30 - 40 обаждания за период от 10 минути. Всички обаждания бяха подобни, къщи се тресат, небето се озарява в зеленика светлина”, разказва местния шериф Майкъл Зърлоу (Michael Zurlo). Той съобщава, че обажданията са били от целия окръг - Спа курорта Балстън, градовете Милтън, Голуей, Провиденс, Единбург и западната част на град Гринфийлд.

Странният инцидент в окръг Саратога

Първоначалната версия на властите според WRGB е била, че може да е избухнал трансформатор. Но шерифът споменава, че ако се бе случило нещо такова, няма как хора от различни места да са свидетели на инцидента.

От полицията са се обадили на Федералната авиационна администрация (FAA), за да разберат дали инцидентът не е предизвикан от някой самолет, който е бил в този район по това време, но се оказва, че никой не е летял поради лошите метеорологични условия. "Уведомихме военноморската база на Западен Милтън, но и от там не е излитал никой. Обадихме се на Националната метеорологична служба, за да видим дали е било гръм, светкавица - те нямаха информация за нищо подобно", добавя шерифът.

А версиите, които се разпространяват в социалните медии, са още по-разнообразни.

От Голямата стъпка до катастрофа на НЛО и цяла война на световете - обясненията са забавни, но погрешни, макар шерифът да признава, че никога досега не е имал такъв инцидент.

Дали не е бил метеор?

Експлозията най-вероятно е причинена от метеор, заяви Валери Рапсън (Valerie Rapson), директор на обсерваторита „Дъдли“ в колежа „Сиена“, Лаудънвил. Според Рапсън, цитирана от The Daily Gazette, хората са видели нещо като болид - голяма метална скала, която избухва, навлизайки в атмосферата.

Метеорът не трябва да е голям, за да предизвика голяма експлозия, обяснява Рапсън. С правилната скорост и ъгъл метеор, достатъчно малък, за да се побере в дланта ви, може да създаде силен взрив и ярка светкавица, отбелязва тя.

Подобно астрономическо явление е рядко, но Рапсън заяви за WTEN, че тези инциденти са трудно предвидими и преминавайки през земната атмосфера тези космически скали могат да се разпаднат на парчета. 

Американската космическа агенция "следи наистина големите метеори. Няма реално големи метеори, които скоро да ни ударят", заяви Рапсън.

Позовавайки се на НАСА, заяви  за новинарската станция, че три метеора са били на път към Земята на 29 декември, включително един, който е достигнал нашата планета около 23 ч. Той съобщи на WTEN, че на учените от НАСА ще са необходими няколко дни, за да определят дали метеор е причинил докладваната експлозия в неделя.

Няма съобщения за пострадали.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !