06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Цезаровите сечения променят човешката еволюция, показва ново проучване

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 януари 2017 в 10:00 139954
Снимка: Kristen DeBoy Caminiti

Цезаровото сечение се извършва все по-често в последните десетилетия по света.

Ново изследване на учени от Австрия подсказва, че нарастването на честотата на интервенцията може да повлияе на хода на човешката еволюция. Все повече се раждат деца с глави, които са твърде големи, за да преминат през вагиналния отвор, което на теория би следвало да доведе до още по-често прилагане на операцията.

Резултатите са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Преди разпространението на цезаровите сечения, е имало голяма вероятност по-едрите бебета и техните майки да загинат по време на раждане - което означава, че гените им не се предават нататък.

Но тъй като цезаровите сечения позволяват тези деца да бъдат спасени, гените, които биха допринесли за вариант с по-голяма глава/по-малък таз, се вливат в общия генофонд.

Според авторите на изследването честотата на т. нар. "фетопелвична диспропорция" продължава да се увеличава - въпреки че предупреждават, че към момента това е само математическа теория.

"До колкото ми е известно, идеята все още не е потвърдена емпирично", коментира Филип Митерокер (Philipp Mitteröcker), еволюционен биолог от Университета на Виена и участник в работата, пред Vox.

Повечето от останалите примати (има и изключения) имат благоприятно съотношение в таз/бебе за по-лесно раждане. Ние сме в долния десен ъгъл, род Homo.

Идеята, че главите на бебетата често пъти са твърде големи за женската утроба предизвикват разделения в някои кръгове на акушерството. Поддръжниците на "естествено" (т.е. вагинално раждане без лекарства) предупреждават, че жените са "заблуждавани" от мита, че техните бедра са твърде малки, а главата на бебето им твърде голяма. Те твърдят, че жените винаги са успявали да родят бебета по вагинален път. При все това новата теория дава тежест на идеята, че всъщност както бебетата, така и майките се променят, коментира Мари Тринидад (Mari Charisse Banez Trinidad), доктор акушер от клиниката Майо, пред Huffington Post.

При все това има различни причини, поради които дадена жена може да предпочете цезарово сечение. Наличието на едро бебе също така не предпоставя автоматично извършването на подобна интервенция.

Това е така, защото по време на раждането по вагинален път формите на главите на децата се поддават на временна промяна - в известни граници.

"Дори главата да е по-голяма, формата й се изменя така, че да премине през родовия канал", уточнява Тринидад. "Но при някои бебета промяната не е достатъчна, за да им позволи да преминат безопасно".


+ 1
- 0
Затова ли извънземните ги рисуват с такива големи глави? :)
+ 0
- 0
Голяма глава не означава автоматично - голям мозък и съответно добре работещ такъв!
+ 2
- 0
Ами нормално.

Всъщност в развитите човешки общества има очевиден отборен натиск за по-големи глави, колкото и невероятно да звучи. Основното конкурентно средство на хомо сапиенс е главния мозък.

Досега лимитът на тази малка еволюцийка беше възможността да се родиш.
popleta
Рейтинг : 10221
09.01 2017 в 10:19 1
+ 1
- 11
Ще преебът на майка си оная работа
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.