Тези маймуни капуцини са от 3000 години в собствена „каменна ера“ (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 юни 2019 в 00:00 5540 0

Кредит: Tiago Falótico/Wikimedia Commons, CC BY 4.0

В скътана долина на националния парк "Сера да Капивара" в Бразилия група маймуни капуцини използват овални кварцови камъни, за да разчупват ядки от кашу в корените на дърветата или в скалите.

Под краката им археолозите откриват подобни инструменти на най-малко 3 000 години - оказва се, че този вид примати имат своя собствена археологическа хроника.

Шимпанзетата от Кот д'Ивоар използват каменни уреди като тези повече от 4000 години, така че новото откритие не е най-старото познато доказателство за използване на инструменти от същества, различни от Homo sapiens.

Но все пак тези капуцини (Sapajus libidinosus) са специални, отбелязва ScienceAlert.

За около 450 поколения маймуните, които посещават това място, изглежда са адаптирали инструментите си с течение на времето. Най-новата археологическа находка откри 122 каменни артефакта, създадени от капуцините. Тези каменните инструменти се различават по размер с течение на времето, което предполага, че капуцините в района може би са приспособявали използването на инструмента си, за да ядат храни от различен вид и с различна твърдост на обвивките.

Авторите твърдят, че това е първият пример за дългосрочно развитие на инструмент, извън човешката история.

"Това, което е наистина интересното във възможността за археологически разкопки на места, където приматите са използвали инструменти, е, че ние като вид не сме уникални в наличието на подробни археологически данни", заяви за National Geographic съавторът на изследването археологът Томос Профит (Tomos Proffitt).

Кредит: National Geographic

Резултатите от разкопките, описани в Nature Ecology & Evolution, показват, че този вид местни бразилски примати имат своя собствена археологическа хроника.

Най-старите камъни, използвани като чукове, открити на това място, са сравнително малки и леки, макар че почти цялата им повърхност е силно повредена и нямат следи от остатъци от кашу. Съдейки по това, авторите предполагат, че тези инструменти са използвани някога за по-дребни източници на храна от кашу, такива, които е трудно да се достигнат и които създават повече драскотини по камъните.

Но преди около 300 години нещо се променя. По това време камъните, използвани от капуцините, изглеждат много по-големи от използваните сега - което предполага, че маймуните все още не са се насочили към кашуто.

"В комбинация с факта, че по-голямата част от артефактите от това ниво са големи наковални и фрагменти от наковални, както и следите, говорещи за енергичността на ударите на капуцините в археологичния обект през този период, доказателствата сочат, че маймуните са се фокусирали не толкова върху кашуто, а по-скоро върху отварянето на по-твърди храни", пишат в статията си авторите.

Едва преди един век капуцините в тази област започват да използват камъни, подготвени да разбиват черупката на кашуто.

Плод кашу. Wikimedia Commons

Авторите не могат да кажат на базата на откритото досега, дали същата популация капуцини е сътворила историята на инструментите от „каменната ера” или  археологическите артефакти принадлежат на множество различни популации, които се настаняват в тази област по различно време.

Не е ясно и защо се случват тези промени. Възможно ли е кашуто да е било по-рядко срещано в този регион или по-старите инструменти просто са загубили остатъците от кашу по тях с течение на времето?

Тълкуването на тези резултати е трудно, тъй като маймуните почти не са променили техниката си на чукане, а само размера на чука.

Не всички групи капуцини използват каменни инструменти, но защо го правят тези в Сера да Капивара?

"Каква е еволюционната история, екологията, социалните системи на тези популации капуцини, отделени преди 38 милиона години [от общите ни прадеди]?", коментира Брендън Барет (Brendan Barrett), от Института към обществото "Макс Планк" за Еволюционна антропология. "Вероятно това е независима еволюция".

Остават още много въпроси, на които се надяваме да отговорят следващите проучвания.

Изглед от Сера да Капивара, Кредит: Wikimedia Commons

Това откритие може да помогне да се разбере произхода на практиката да се използват инструменти от други групи от примати, включително и най-ранните членове на човешката линия. Най-старите известни каменни оръдия - умишлено заострени кремъци - датират от 3,3 милиона години и са направени или от Australopithecus afarensis, или от Kenyanthropus platyops, два древни вида наши предци.

„Ако определите каменната ера “като период от време, когато индивидите използват камъни като инструменти, капуцините имат собствена каменна ера”, коментира Профит. "Дали тази каменна ера ще се превърне в нещо много по-сложно, нямам никаква идея."

Изследването е публикувано в Nature Ecology & Evolution.

Източник: 

Capuchin Monkeys May Have Been in Their Own Unique 'Stone Age' For at Least 3,000 Years, ScienceAlert

These monkeys are 3,000 years into their own 'Stone Age', National Geographic

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !