02 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Умните хора е по-вероятно да се провалят на шофьорски изпит

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 юли 2017 в 00:00 256262
Снимка: Quora

Колкото по-интелигентен сте, толкова е по-малко вероятно да си вземете шофьорска книжка от първи път, според едно извършено наскоро изследване, съобщава Independent.

Застрахователите Privilege DriveXpert проведе анализ на 1564 души със шофьорска книжка във Великобритания и установи, че 59% от лицата без квалификация преминават шофьорския изпит при първи опит и процентът се понижава със степента на образование.

От друга страна, творците в областта на изкуството са по-ефективни, отколкото хората, които се занимават с математика и точни науки, разкрива проучването.

Новото изследване изглежда показва връзка между квалификацията, IQ и професионална репутация и шанса за преминаване на шофьорския изпит от първи път.

И колкото по-добре се представяте на училищни и студентски изпити, толкова по-зле вероятно ще пррминете шофьорския си изпит.

Експертите подозират, шофьорите с по-висока академична степен може би прекалено много мислят, когато срещнат предизвикателство на пътя, в сравнение с хората, които имат по-практичен подход към проблема.

Снимка: Pixabay

Проучването установи, че шест от десет (59 на сто) шофьори без квалификация преминават теста от първи опит - като средно имат по 1,7 опита да получат шофьорска книжка.

Само половината (50 на сто) от хората със средно образование (ниво GCSE от образователната скала на Великобритания) успяват първия път с 1.8 опита средно. 

Процентът се повишава на 51 при тези с някаква допълнителна квалификация след средно образование (A-level), но рязко намалява до 48 на сто за тези с бакалавърска степен и на 47% за кандидат-шофьорите със следдипломна квалификация или мениджъри на компания.

По-малко от четирима на всеки десет (39 на сто) собственици на фирми и мениджъри, които са се изкачили по корпоративната стълба до най-висшия пост, преминават изпита от първи път.

Тези, които притежават фирми, е три пъти по-вероятно да се явяват на изпит четири или повече пъти (22 на сто) в сравнение с тези на по-ниски нива на професионалната стълбица (7 на сто).

"Нашето изследване показва връзка между квалификация и професионална кариера и колко пъти трябва да се явят на практически шофьорски изпит. Хората без квалификация е по-вероятно да преминат от първи опит" - се отбелязва в доклада на Privilege DriveXpert.

Снимка: SlideShare

Какво сте учили изглежда също да играе роля.

На специализиралите в областта на изкуството им трябва по-малко време, за да вземат книжка (1.9 пъти явяване в сравнение с 2,3 пъти за тези, специализирали в областта на науката и математиката).

"Тези, които нямат академична квалификация, разчитат повече на практични умения като управление на двигателя и координация на движенията и по този начин може да са по-подходящи за шофьори" - коментира пред The Daily Mail д-р Лий Хадлингтън (Lee Hadlington), старши преподавател по психология в De Montfort University.

Шарлот Филдинг (Charlotte Fielding), ръководител на Privilege DriveXpert заяви, че преминаването на изпита не е всичко и не е край на усъвършенстването на уменията за шофиране, а те се изграждат през годините с опита по пътищата.


toristo
Рейтинг : 10857
25.07 2017 в 22:02 2
+ 1
- 5
Toва изследване е пълна измислица, и е за утеха на скъсаните. Kaакто когато настъпиш лайно, как било на късмет... ами не е на никакъв късмет, просто е измислено за утеха за каръците.
+ 2
- 3
Това идва да покаже каква е причината за големия брой жертви по пътищата.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.