Вълнуващата промяна в цвета на спящите октоподи, заснета на видео

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 27 септември 2019 в 09:36 7294 0

Кредит Ивайла Сопотенска

Спящите октоподи променят цвета си. Докато си почиват, невронни влакна в челния им лоб кара хроматофорите, клетки, съдържащи пигменти, да се активират. В резултат от това, октоподите променят цвета си докато спят. 

Ефектът е заснет в ново видео, част от документалния филм Octopus: Making Contact on Nature. Историята се разказва от морския биолог Дейвид Шийл (David Scheel) от Университета Аляска Пасифик, който обяснява промените в цвета на спящия октопод Хайди. 

Промяната на цвета и шарката им прилича на истинско поведение, което Шийл свързва с възможни срещи с други индивиди в реалния живот. 

Не е напълно сигурно защо сънуваме, но учените смятат, че е свързано с начина, по който мозъка обработва и съхранява информация. Ако е наистина така, вероятно много животни сънуват, дори и главоногите, чиято интелигентност е много различна от тази на бозайниците. 

Въпреки, че при октоподите не е регистриран сън с бързо движение на очите (БДО - една от фазите на съня при хората и други бозайници), други главоноги преживяват подобни фази. Изследване от 2012 г. показва, че сепията Sepia officinalis "показва състояние на покой с бързо движение на очите, промяна в оцветяването на тялото и движение на пипалата, което може да е аналогично на БДО съня".

Хайди не е единственият октопод, заснет да променя цветовете си докато спи. През октомври 2017 г., Ребека Отей (Rebecca Otey), стажантка в зоопарка за безгръбначни The Butterfly Pavilion по онова време, заснема спящ карибски октопод Octopus hummelincki и публикува миналата година видеото в YouTube.

Известно е, че октоподите използват невероятната си способност да променят цвета си за камуфлаж. Тези неволни цветови промени по време на съня не издават животното обаче, тъй като октоподите обикновено се крият в пукнатини, където могат да си починат незабелязано. 

Източник: Science alert - Watch The Mesmerising Colour Shifts of a Sleeping Octopus

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !