Вижте първото видео на Ултима Туле от сондата New Horizons по време на близкото й прелитане покрай обекта

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 януари 2019 в 13:18 5285 0

Космическият кораб New Horizons на НАСА прелетя по-близо до обекта от Пояса на Кайпер Ултима Туле (на илюстрацията), отколкото бе до Плутон преди три години. Кредит: SwRI, JHUAPL, Steve Gribben/NASA

Сондата New Horizons изпрати нова поредица снимки, направени по време на сближаването си с Ултима Туле, което позволи на научния екип да подготви първото видео на срещата на апарата с планетата джудже.

Видеото е публикувано на сайта на Университета „Джонс Хопкинс“. 

Видеото показва витлообразната ротация на Ултима Туле в седемте часа между 20:00 UT (22:00 българско време) на 31 декември 2018 и 05:01 UT (7:01 бълг. време) на 1 януари 2019 г., както е заснето от камерата LORRI на борда на New Horizons  на НАСА, когато космическият кораб се насочи към близката си среща с обекта от Пояса на Кайпер, в 05:33 UT (07:33 бълг. време) на 1 януари.

По време на тази фотосесия с дълбоки космически полета - част от най-далечната планетарна обсег в историята - обхватът на New Horizons до Ултима Туле намаля от 500 000 километра (по-далеч от разстоянието от Земята до Луната) до само 28 000 километра, по време на което изображенията стават все по-големи и по-подробни. Екипът обработи две различни последователности от изображения.

Тази последователност показва изображенията в оригиналните им относителни размери.

Долната анимация показва характера на движението на обекта с корекция на промяната на разстоянието, така че Ултима Туле (официално 2014 MU69) се вижда с постоянен размер, но става по-детайлна с приближаването. 

Всички изображения са "подобрени" с помощта на научни техники, които изострят детайлите. Оригиналният мащаб на изображението е 2,5 километра на пиксел в първия кадър и 140 метра на пиксел в последния кадър. Периодът на въртене на Ултима Туле е около 16 часа, така че филмът покрива малко под половин ротация. Наред с други неща, научният екип на New Horizons ще използва тези снимки, за да определи триизмерната форма на Ултима Туле, за да разбере по-добре неговата същност и произход.

Суровите изображения, включени във филма, са достъпни на сайта на New Horizons. New Horizons свързва двете изображения с най-висока разделителна способност в този филм веднага след прелитането на 1 януари, но по-отдалечените изображения са изпратени на 12-14 януари, седмица след като New Horizons се установи в позиция  за надеждна комуникация. New Horizons ще продължи да предава изображения - включително най-близките си изгледи към Ултима Туле - и данни през следващите месеци.

Сондата New Horizons в началото на януари тази година стана първата от времето на Вояджър, която посети толкова отдалечени места в Слънчевата система. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !