Френският соларен път се оказва пълно фиаско

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 август 2019 в 14:06 21617 1

Кредит Florian Pépellin/Wikimedia commons

През 2016 г. Франция превърна еднокилометрова отсечка от магистрала в първия соларен път. Три години по-късно пробният проект се е превърнал в пълно фиаско според френския вестник Le Monde

Фотоволтаичните панели, покриващи около 2 800 квадратни метра пътна настилка, са почти напълно разрушени. Някои от панелите се отлепват от пътя и се разпадат на парчета. 

Дори се е наложило ограничението на скоростта да бъде намалено до 70 км/ч, защото разпадащата се настилка предизвиква силен шум, притесняващ живеещите наблизо хора. 

Освен това панелите никога не успяват да генерират очакваните 790 киловатчаса на ден. Най-много пътят е успявал да достигне половината на тази енергия. 

Възможно е този проект да е бил обречен от самото начало - според Daily Caller 75% от панелите са били неизправни още преди да бъдат инсталирани през 2016г. 

Но идеята за пътища, генериращи слънчева енергия все още е актуална. В Холандия, соларна велоалея функционира добре, надвишавайки очакваната генерирана енергия. Път със слънчеви панели е изпробван и до летище Schiphol до Амстердам. 

Щатската компания Solar Roadways се надява да създаде смартмагистрали, използвайки соларни панели, сензори и LED осветление за светофарните уредби. Въпреки че са скъпи, те може да генерират достатъчно енергия, която да подгрява пътя поне за да стопява лед и сняг. 

Източник: Futurism - REPORT: THE WORLD’S FIRST SOLAR ROAD IS AN ABSOLUTE DISASTER

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

31.08 2019 в 01:12

Какъв сюрприз! Кой можеше да си помисли!
Тая клоунска пералня на пари беше обсъдена на всички езици, между всички шофьори, още преди началото си. Със смях.
И сега изведнъж случайно не станало ...:)))