Изглежда като лимонада, има вкус на лимонада, но всъщност е вода (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 март 2017 в 13:00 3991 0

Кредит LiveInternet

Когато животът ти дава цифрови лимони, направи си виртуална лимонада.

Система от сензори и електроди могат по електронен път да предадат цвета и киселостта на лимонада на чаша вода, правейки я на вид и вкус като лимонада. Идеята е да се даде възможност на хората да споделят сетивните си преживявания по интернет.

"Хората често публикуват снимки на напитки в социалните медии - какво би било, ако можеше да качите и вкуса? Това е крайната цел ", заяви Нимеша Ранасингхе (Nimesha Ranasinghe) от Националния университет на Сингапур, цитиран от NewScientist.

Ранасингхе и екипът му използват RGB цветен сензор за и рН сензор, за да уловят цвета и киселинността на чаша прясна лимонада. Тези данни са изпратени към специална чаша вода на друго място. Електродът около ръба на чашата имитира киселостта на лимонадата като стимулира вкусовите рецептори на пиещия с електоримпулс. Светодиод възпроизвежда цвета.

За да се провери ефективността на дигиталната чаша, екипът предлага на 13 души да опитат реални и виртуални лимонади, без да знаят коя каква е. На лимонадите им се придават три цвята: жълто, зелено и мътнобяло. Доброволците получават указание да поставят езика си на ръба на чашата, докато пият, така че да усетят електрическата стимулация. Те са били помолени да оценят всяка напитка колко кисела изглежда, а след това колко е кисела на вкус.

Като цяло, хората съобщават, че истинската лимонада е по-кисела на вкус от виртуалната версия. Но те възприемат виртуалната мътнобяла лимонада като по-кисела само въз основа на цвета л, може би заради яркостта на светодиодите.

Учените представиха работата си на Conference on Tangible, Embedded and Embodied Interaction в Йокохама, Япония, през март.

Сегашната система все още не е в състояние да предава пълния ароматен профил на едно питие. "Ако не се симулира обонянието, цялостното усещане вярно не може да бъде възпроизведено," разказва Амол Бондекар (Amol Bhondekar) от Central Scientific Instruments Organisation, Индия.

Но екипът планира да добави и други характеристики. "Работим по цял виртуален коктейл с мирис, вкус и цвят. Ние искаме да създадем истинска напитка", разказва Ранасингхе.

Освен споделяне в социалните медии виртуалните овкусители могат да помогнат на хората да се насладят на дигитални версии на сладки напитки, без калории или да увреждат зъбите си, отбелязва той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !