Google избра INSAIT за едно от най-големите си дарения за млади учени в света през 2024 г.

INSAIT Последна промяна на 17 май 2024 в 15:18 1831 0

Кредит INSAIT

Google отпуска 1 милион щатски долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology към Софийския университет "Климент Охридски". Програмата е доказателство за нарастващите възможности на България в областта на информационните технологии. Субсидията, която представлява едно от най-големите дарения на Google през 2024 г., следва дарението на Amazon.com от 1 милион щатски долара за същия институт миналата година.
Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology

Решението за разширяване на партньорството с INSAIT е взето на най-високо ниво в Google след оценка на резултатите на INSAIT за последните 2 години.

Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT. Така младите изследователи в института ще имат възможност да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента.

Google осигурява достъп до най-мощните си (тензорни) изчислителни модули с начален размер от 2 млн. долара. Очаква се сумата да достигне десетки милиони през 2024. Тези модули са ключови за обучението на модерни AI генеративни модели, по които INSAIT работи.

Новината за новото дарение съобщават вицепрезидентът на Google DeepMind, Research д-р Слав Петров, който пристига в София специално по този повод, Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и основателят и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев.
ова е второ голямо дарение на Google за INSAIT. Преди 2 години при откриването на INSAIT Google подкрепи института с 250 хил. долара за докторантски стипендии и изчислителни ресурси в размер на 3 милиона долара. Така общото дарение от Google за INSAIT досега надвишава 12 милиона лева.
В следващите месеци и години се очаква партньорството между INSAIT и Google да се задълбочи по различни направления.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !