Двупръсти динозаври с клюн като на папагали разкриват тайните на еволюцията на овирапторите

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 08 октомври 2020 в 10:03 5311 0

Кредит Gregory Funston et al./ Royal Society Open Science 2020

Анатомията на скелета на Oksoko avarsan.

Наскоро открит вид беззъби динозаври с два пръста, разказва историята на група животни, подобни на динозаври, живели преди повече от 68 милиона години, се съобщава в ново проучване, публикувано в Royal Society Open Science.

Необичайният вид има един пръст по-малко на всеки преден крайник, в сравнение с най-близките си роднини, което предполага адаптивност, позволила на вида да се разпространи в края на креда. 

Екип учени от Университета на Единбург откриват многобройни скелети на новия вид в пустинята Гоби в Монголия. 

Новият вид пернати, всеядни животни е кръстен Oksoko avarsan и достига около два метра дължина. Динозаврите имат само да функционални пръста на всеки преден крайник, както и голям беззъб клюн, подобен на този при съвременните папагали. 

Изненадващо добре запазените фосили носят първите доказателства за загуба на пръст в семейството на трипръстите динозаври, познати като овираптори.

Откритието, че са можели да еволюират адаптации на предния крайник предполага, че тази група е можела да променя и храненто и начина си на живот, което им е дало възможност да дивергират и да се разпространяват.

Учените изследват намалението на размера и загубата на третия пръст в еволюционната история на овирапторите. Предните крайници на видовете в тази група се променят драстично, едновременно с миграциите в нови географски райони и по-специално на територията на съвременната Северна Америка и пустинята Гоби. 

Фосилите на откритите овираптори. Цветовете показват различните индивиди. Кредит: Gregory Funston et al./ Royal Society Open 

Екипът открива и че подобно на много праисторически видове, Oksoko avarsan са социални като млади. Фосилните останки на четири млади динозавъра са открити заедно. 

Д-р Грегъри Фънстън (Dr. Gregory Funston) от Университета на Единбург, водещ автор на изследването обяснява:

"Oksoko avarsan са интересни, защото скелетите са много пълни и начинът, по който са запазени заедно, показва, че младите са обикаляли заедно в групи. Но по-важното е, че предните им крайници с два пръста ни карат да разгледаме начина, по който те са се променили с еволюцията на овирапторите - което не е изследвано преди. Това разкрива някои неочаквани линии, които са ключова част от загадката защо овирапторите са били толкова разнообразни, преди масовото измиране на динозаврите".

Източник: Phys.org - Toothless dino's lost digits point to spread of parrot-like species

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !