04 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хората са се изчистили от неандерталските си гени

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 ноември 2016 в 12:00 97861
Снимка: New Scientist

Според ново изследване, цитирано от newscientist.com, хората, които обитават планетата Земя в наши дни щяха да имат много повече черти на неандерталците, ако не бяха странностите на еволюцията.

Неандерталците, някога колонизирали Европа и Азия, са изчезнали преди около 30 хиляди години, но преди това те са се кръстосали с техните близки човешки роднини – Хомо Сапиенс. Като резултат от това неандерталските гени съставляват между 1 и 4 процента от ДНК-то на съвременните хора от неафрикански произход.

Новото изследване разкрива как естественият подбор „прочиства“ човешкия геном от голям брой лоши и вредни варианти на неандерталския ген. Но учените вярват, че това се е случило защото древната популация на Хомо сапиенс е била доста по-голяма от тази на неандерталците. Ако генът им се бе смесил с по-малка популация може би повече от техните гени биха оцелели до наши дни. 

Иван Юрич (Ivan Juric), от Калифорнийския университет в Дейвис, САЩ и водещ изследовател на проучването казва „Подборът е по-ефективен, когато трябва да се премахнат вредни варианти в големи популации“ 

Той добавя, че ако неандерталците са били по-многобройни, когато са се срещнали с нашите предци, мигриращи от Африка сега щяхме да имаме различен микс от неандерталски и хомо сапиенс гени. 

Преди повече от 500 хиляди години модерните хора и неандерталците са имали общ африкански прародител. Неандерталците първи са тръгнали към Европа и Централна Азия, като 50 до 80 хиляди години след това са последвани от техните братовчеди – Хомо сапиенс. 

Учените са все още разделени по темата дали неандерталците са били отделен човешки род или подрод , които са съществували паралелно с хомо сапиенс, докато неандерталците не са измрели. 

Изследването показва и, че хората от Източна Азия имат по-високи начални нива на неандерталски прародители от европейците.


+ 2
- 0
"Учените са все още разделени по темата дали неандерталците са били отделен човешки род или подрод..."

А преводачите са разделени по темата как се превежда species - дали като "род" или "вид". :)
Не, учените не спорят за род. Спорят дали неандерталците са отделен вид или подвид. Родът със сигурност е homo.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.