Има ли нещо скандално с освобождаването на Pfizer от дела при проблеми с ваксината

Ваня Милева Последна промяна на 08 декември 2020 в 00:20 6657 0

Кредит Heavy Duty Trucking

Правителството на Великобритания добави ваксините срещу COVID-19 към вече съществуващите схеми за плащания на щети от ваксини. Това е нещо съвсем различно от разпространеното от някои медии внушение, че "Великобритания забрани съдебни дела срещу Pfizer при проблеми с ваксината".

Британското правителство е предприело тази предпазна стъпка преди въвеждането на разрешена ваксина срещу COVID-19. Това се случва при следните три условия, валидни и при други имунизационни програми:

  1. Ваксините срещу COVID-19 да бъдат внедрени само след като отговарят на строгите стандарти за безопасност, ефективност и качество и да са одобрени за употреба от регулатора.
  2. По време на клиничните изпитвания на разрешените за употреба ваксини срещу COVID-19 да не са докладвани опасения за безопасността.
  3. Добавянето на ваксините срещу COVID-19 към другите имунизационни програми е отговорна стъпка и стандартен процес за допълнителна подготовка за безопасното й въвеждане.

"Преди пускането на разрешена ваксина срещу COVID-19 и в съответствие с други програми за имунизация, правителството предприема предпазни мерки, за да гарантира, че в много рядката възможност някой тежко да пострада в резултат на приема на ваксина срещу COVID-19, да може да получи финансова помощ чрез схемата за плащания за вреди от ваксини (VDPS - Vaccine Damage Payments Scheme).

"Не са докладвани опасения за безопасността при ваксини, разрешени за употреба след строги клинични изпитвания, включващи десетки хиляди хора и обширен анализ на безопасността, качеството и ефективността на ваксината от експерти от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA - Medicines and Healthcare products Regulatory Agency)", се казва в официалното съобщение на Министерствтоо на здравеопазването и социалните грижи на британското правителство.

В момента ваксината на Pfizer/BioNTech е първата ваксина срещу COVID-19, която е разрешена за употреба в Обединеното кралство. Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти дава гаранция, че ще поддържа непрекъснат преглед на безопасността.

Не за първи път се добавят болести към VDPS, като наскоро са въведени още програми за имунизация, като HPV и менингит B, а през 2009 г. предишното правителство добави свински грип към VDPS в отговор на пандемията H1N1.

Тази схема за обещетение от правителството се прилага досега не само за детска имунизация, но и за възрастни. В момента полиомиелитът, рубеолата, менингококовата група С, HPV и менингококовата група W (до 26-годишна възраст) също са освободени от ограничения за възраст, тъй като тези ваксини се предлагат предимно на възрастни. Към тях ще бъдат добавени и  ваксините срещу COVID-19.

"Ние сме изключително уверени в ефективността и безопасността на нашите имунизационни програми. Няма да пуснем ваксина срещу COVID-19, освен ако не отговаря на строги стандарти за безопасност, ефективност и качество и не е разрешена за употреба от регулатора на лекарствата, MHRA", заяви професор Джонатан Ван-Там (Jonathan Van-Tam), заместник главен медицински директор на Англия.


Великобритания има една от най-обширните програми за имунизация в света и с тези разумни рутинни предпазни мерки са част от водещите световни стандарти за безопасност.

VDPS е предпазна мрежа, която помага за облекчаване на тежестта върху лица, които са претърпели вреда в изключително редките случаи заради препоръчана от правителството ваксина и предоставя еднократна, необлагаема сума в размер, приблизително около 260 000 лв. (£ 120 000) за пострадали от тежка инвалидност в резултат на ваксина срещу заболяване, изброено в Закона за плащанията за вреди от ваксини. 

Понастоящем, за да бъдат одобрени за плащане, трябва да се приеме, на базата на вероятността, че съществува причинно-следствена връзка между ваксината и заявеното увреждане и че полученото увреждане възлиза на тежко (т.е. най-малко 60%) увреждане.

Така че да обобщим - няма нищо скандално. Рутинна практика е всяка масова ваксина, препоръчвана от властите да влезе в съществуващата отдавна и за много други ваксини предпазна мрежа.

Източник
Government to add COVID-19 to Vaccine Damage Payments Scheme, Department of Health and Social Care

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !