Може ли да се заразим два пъти с коронавирус COVID-19?

Ваня Милева Последна промяна на 05 май 2020 в 07:54 15425 0

Кредит Pxhere

Правителствата започват да премахват ограниченията, а някои обмислят "паспорти на имунитета", с който всички ограничения се премахват за тези, които преди това са били заразени.

Но дали сме имунизирани срещу COVID-19, ако вече сме били заразени?

Някои инфекции никога не се повтарят, след като ги прекараме като морбили и едра шарка. Но отново можем да се заразим с много други като грип и тетанус.

Засега изследванията сочат, че поне част от хората, които са имали COVID-19, ще бъдат защитени от друга инфекция - поне първоначално. Но науката далеч не е категорична за това. Ето какво знаем досега.

Първо, кратко резюме за антителата

Когато срещнем инфекция за първи път, организмът ни реагира бързо на заплахата. Така в рамките на часове той активира вродената ни имунна система. Тази система действа бързо, но не е насочена към конкретната заплаха.

Атаката на вродената имунна система разсейва инфекцията, докато организмът създаде по-целенасочената, но по-бавна реакция срещу инфекцията, чрез адаптивната (или придобитата) имунна система.

Адаптивната имунна система произвежда антитела за борба с инфекцията. Те са това, което се измерва в кръвта в тестовете, които определят кой е бил заразен с SARS-CoV-2, вируса, който причинява COVID-19.

Организмът произвежда различни видове антитела в отговор на различни части на вируса. Но само някои имат способността да спрат вируса да навлиза в клетките. Те се наричат ​​„неутрализиращи антитела“.

Според Световната здравна организация хората, които се възстановяват от COVID-19, развиват антитела в кръвта си. Но някои хора изглежда имат ниски нива неутрализиращи антитела.

За да се разбере дали едно антитяло е неутрализиращо антитяло, трябва да се направят специални лабораторни изследвания, за да се види ефекта на антитялотото в клетки, изложени на вируса.

Но дори ако кръвен тест за антитела може да потвърди наличието на неутрализиращи антитела, това не означава автоматично, че човекът е имунизиран от по-нататъшна инфекция. Въпреки че антителата присъстват, може например количествата  да са недостатъчни, за да са полезни.

Така че положителният кръвен тест за антитела срещу COVID-19 не потвърждава дали някой е имунизиран срещу COVID-19 или не. Той ни казва само дали човек някога е бил изложен на COVID-19 и дори това зависи от това колко чувствителен и специфичен е тестът за антитела.

Защо някои хора показват отново положителен резултат от теста?

Има съобщения от различни страни, че хора, хоспитализирани с COVID-19, които са тествани отрицателно при изписването им, отново показват положителен резултат.

Но проучване от Китай установи, че онези, които са дали положителен резултат, не са били болни. Това предполага, че тези хора периодично са се освобождавали от вируса и са били в края на първото си разболяване, вместо да са хванали нова инфекция COVID-19.

Тестът за нос и гърло, използван за откриване на вируса, също не може да каже дали вирусът е жив или не - следователно, може просто да е изхвърлен мъртъв вирус. Това би могло да обясни защо хората от близките им контакти не се разболяват или не са с положителни проби.

Създават ли другите коронавируси имунитет?

Четири други човешки коронавируси (HCoVs) - 229E, NL63, OC43 и HKU1 - причиняват около 15-30% от обикновените настинки по целия свят. Два от тях - OC43 и HKU1 - са подгрупа от коронавируси, известни като бетакоронавируси, каквито са SARS-CoV, MERS и SARS-CoV-2.

Изследване от 1990 г. открива, че инфекция с човешки коронавирус 229Е генерира защитен имунитет за този конкретен вирус. Но една година по-късно, когато нивата на антителата спадат, такива хора могат да бъдат заразени повторно. Изследователите предвиждат цикличен модел на инфекция като хората получават коронавирусни инфекции на всеки две до три години.

Съвсем наскоро проверката на 128 проби от хора, които са се възстановили от SARS (тежък остър респираторен синдром или SARS-CoV) установява, че 90% от тях имат силни неутрализиращи антитела, а 50% имат положителни отговори на Т-клетки, което означава, че вероятно имат имунитет.

Като се има предвид тази информация за други коронавируси, вероятно инфекцията със SARS-CoV-2 осигурява известен имунитет срещу повторна инфекция. Но дали всички са имунизирани и каква е продължителността на този имунитет е неизвестно.

Дали други коронавируси осигуряват кръстосан имунитет срещу COVID-19?

Кръстосаният имунитет означава, че имунитетът срещу една инфекция осигурява защита от друга инфекция.

В проучване от 1990 г. изследователите проследяват новородени до 20-месечна възраст. Те откриват, че инфекцията с човешки коронавирус OC43 генерира неутрализиращи антитела, които може да защитават и срещу HKU1. С други думи, придобит е кръстосан имунитет.

Ако има кръстосан имунитет между HCoV-OC43 и HCoV-HKU1, които са и бетакоронавируси, е възможно те да генерират и кръстосан имунитет с новия бетакоронавирус, SARS-CoV-2.

Но за съжаление, настоящите тестове за COVID-19 (тампони за нос и гърло и кръвни тестове) не дават информация за кръстосан имунитет.

Защо кръстосаният имунитет е важен?

Кръстосаният имунитет с другите два бетакоронавируса може частично да обясни някои несъответствия, които се наблюдават при COVID-19.

Например защо някои хора под 50-годишна възраст изпитват тежко и дори фатално заболяване с COVID-19, докато други над 100 години напълно се възстановяват?

Като се има предвид, че имунитетът към тези два други бетакоронавируси е широко разпространен и вероятно се колебае с течение на времето, хората с COVID-19 може да са имали различни нива на антитела срещу HCoV-OC43 и HCoV-HKU1, когато са били заразени с SARS-CoV-2. Това би могло да допринесе за различни нива на тежестта на протичането на заболяването COVID-19.

Възможно е дори наличието на кръстосан имунитет да е по-скоро вредно, отколкото защитно, тъй като може да доведе до прекомерна имунна реакция. Това явление се наблюдава при денга, една друга вирусна инфекция.

С течение на времето въпросът за имунитета срещу COVID-19 ще бъде решен. Но засега учените все още събират информацията.

***

Тази статия е публикувана първо от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !