02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Октоподи, калмари и омари са признати за съзнателни същества във Великобритания (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 ноември 2021 в 09:07 161820
Снимка: Pinterest

Омари, октоподи и калмари влизат в клуба на съзнателните същества (поне във Великобритания). Правителството на Обединеното кралство официално е включило ракообразни – включително сладководни и морски раци и омари – и главоноги мекотели – включително октоподи, калмари и сепии – в своя  законопроект за хуманно отношение към животните. Това означава, че сега са признати за „същества, притежаващи съзнание“ във Великобритания. 

Този ход идва след независим преглед, извършен от екип, ръководен от д-р Джонатан Бърч (Jonathan Birch), доцент в катедрата по философия, логика и научен метод на Лондонското училище по икономика. Те разглеждат над 300 проучвания и откриват „силни научни доказателства, че ракообразните и главоногите са разумни“. Съзнанието е субективно понятие, за което се спори от векове, но като цяло се отнася до способността за съзнателно възприемане на емоции и усещания като болка.

Като такива вече се имат предвид гръбначните, но октоподите и другите безгръбначни животни преди трудно се приемат като съзнателни, защото централната нервна система при тях е много различна от тази на гръбначните. Например октоподите имат мозък във формата на пръстен в главата си и осем други "минимозъка"  във всяко пипало. Това обаче не означава непременно, че централната им нервна система е по-малко сложна, отколкото на някои бозайници, смятани за съзнателни от хората. Ако сте гледали документалния филм My Octopus Teacher , ще знаете, че главоногите могат да бъдат невероятно интелигентни, способни на забележително сложно поведение, включително потенциално физическа и емоционална болка. Има и някои солидни доказателства, че някои ракообразни изпитват чувство на болка.

„Изменението ще... помогне за премахването на голямото несъответствие: октоподи и други главоноги са защитени в науката от години, но досега не са получили никаква защита извън науката. Един от начините, по които Великобритания може да доведе до хуманното отношение към животните, е да защити тези безгръбначни животни, които хората често напълно пренебрегват“, заявява д-р Бърч.

Прегледът препоръчва да не се използват различни текущите търговски практики, включително варене на живи животни без зашеметяване, екстремни методи за клане, транспортиране на животните в ледена вода и продажба на живи ракообразни на необучени хора. 

Правителството на Великобритания промотира това като „водещ път в хуманното отношение към животните“, въпреки че в изявлението му се посочва, че промяната няма да засегне незабавно съществуващото законодателство или индустриалните практики по отношение на това как тези животни се третират в кухните и магазините за домашни любимци. Засега остава законно готвач да хвърли жив омар в тенджера. Това обаче ще бъде взето предвид при оформянето на легализирането на хуманното отношение към животните в бъдеще.

Редица други държави предприеха подобни стъпки през последните години. Например, практиката да се варят живи омари, без първо да бъдат зашеметени, е незаконна в Швейцария, Норвегия, Австрия и Нова Зеландия.

Докато варенето на живи омари технически е забранено в САЩ поне от 1999 г., октоподите не са  признати за „животни“,  когато става въпрос за федерално финансирани изследвания в САЩ, така че не трябва да получават същите хуманни стандарти за третиране, препоръчвани за други лабораторни животни. Това означава, че октоподите не са защитени в природата или науката.

Източник: Octopuses, Squid, And Lobsters Recognized As Sentient Beings In UK, IFLScience


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.