"Студеният дракон на северните ветрове" се оказа едно от най-големите летящи животни в историята (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 септември 2019 в 13:21 9205 0

Кредит David Maas

Реконструкция на новооткрития канадски вид птерозавър Cryodrakon boreas.

С размах на крилата до 10 метра, наскоро идентифициран вид птерозавър, наречен Cryodrakon boreas, е едно от най-големите летящи животни, откривани някога. Това се съобщава в нова публикация в списанието Journal of Vertebrate Paleontology.

Гигантското животно е живяло преди около 77 милиона години по време на креда, заедно с динозаври като хадрозаврите и паноплозаврите. И въпреки вида си, подобен на птица, този вид не е динозавър, а член на групата птерозаври Azhdarchidae, семейство летящи влечуги.

Такива птерозаври са месоядни и се хранят с малки животни като гущери, бозайници и бебета динозаври. Въпреки това, за разлика от повечето групи птерозаври, Azhdarchidae живеят основно на сушата. Въпреки това, палеонтолозите смятат, че вероятно са имали потенциала да прекосяват океани с летене. Но заради предпочитанието си към сушата (и костите им с много тънки стени), видът на фосилите им изглежда различно от повечето откривани досега. 

Останките, описани в публикацията - скелет, с част от крила, крака, врат и ребро - открити преди около 30 години в Албърта, Канада. До скоро палеонтолозите смятат, че това са останки от друг вид аждархид, открит в Тексас - Quetzalcoatlus. Но новите анализи показват, че това е изцяло нов вид и първият птерозавър, открит в Канада. Видът е наречен Cryodrakon boreas, което означава "Студен дракон на северните ветрове".

Основният скелет е от млад индивид и учените смятат, че размахът на крилата му е бил около 5 метра. Въпреки това, голяма кост от шията на възрастен индивид, открит на същото място, предполага, че разпънати крилата са достигали до 10 метра, което ги нарежда близо до Quetzalcoatlus по размер. Неговият размах на крилата достига до 10,5 метра, а теглото му е около 250 кг.  

 

Десен хумерус на Cryodrakon boreas с дължина около 25 сантиметра. Кредит: David Hone

Според учените Cryodrakon вероятно е имал сходни размер, структура, мускули и летателни способности като Quetzalcoatlus, но вероятно е бил малко по-тежък и с плътна шия.

"Страхотно е, че можем да определим, че Cryodrakon и Quetzalcoatlus са различни видове, защото това означава да добием по-ясна представа за разнообразието и еволюцията на хищните динозаври в Северна Америка", споделя Дейвид Хоун (David Hone), водещ автор на изследването от Университета Куин Мери в Лондон. 

Източник: IFLScience - This Cretaceous-Era Pterosaur Is One Of The Largest Flying Animals Ever Discovered

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !