Учени изследват мозъците на насилници и откриват изненадваща обща особеност

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 24 февруари 2020 в 00:53 6196 0

Кредит pixabay

Международен екип от учени сканират мозъците на доказани хулигани и откриват нещо особено - техните мозъци изглежда са физически по-малки от тези на другите хора.

"Нашите резултати поддържат идеята, че за една малка част от хората с антисоциално поведение, продължаващо през целия живот, може би има разлики в структурата на мозъка, което прави трудно за тях да развият социални умения, които да ги предпазват от проява на подобно поведение", обяснява водещият автор Кристина Карлиси (Christina Carlisi) от Университетския колеж в Лондон.

За изследването, публикувано в престижното списание The Lancet, учените използват ЯМР, за да изследват мозъците на 652 участници. 

В хода на проучването екипът открива, че мозъците на хората, които цял живот имат тенденция да "крадат, проявяват агресия и насилие, да тормозят, да лъжат или многократно да не успяват да се справят с работни или учебни задължения", са физически различни, от тези на другите участници. 

Мозъчната кора при насилниците е значително по-тънка и целият им мозък има по-малка повърхностна площ, отколкото при хората с нормално поведение. Като цяло техните мозъци са по-малки.

Важно уточнение - мозъците на хора, които са имали антисоциално поведение като тийнейджъри, но не и като възрастни, не показват такива отклонения. Това са добри новини за буйните младежи, но не и за тези, които проявяват антисоциално поведение през целия си живот. 

"Повечето хора, които проявяват антисоциално поведение основно го правят само през младежките години, вероятно като резултат от справяне със социално трудни години и тези индивиди не показват разлики в мозъчната структура", обяснява Карлиси. "Точно тези хора са и тези, които общо са способни да се поправят и да станат значими членове на обществото."

Това, което остава неясно е въпросът за причинността - дали мозъците на насилниците са малки, защото са насилници, или те стават такива, защото мозъците им са малки? 

Източник: Futurism - SCIENTISTS SCANNED BRAINS OF BULLIES AND FOUND SOMETHING GRIM

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !