Вавилон използва геометрични интеграли 1600 години преди европейците

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 февруари 2016 в 18:06 19546 0

Вавилонските астрономи са изчислявали движението на планетата Юпитер, използвайки идея, довела до интегралното смятане. Това е математически метод, до който европейците стигат едва през 14-ти век.

За това неподозирано досега постижение на Вавилон узнал Матийо Осендрийвер (Mathieu Ossendrijver) от Берлинския университет Хумболд, след като е разчел четири клинописни плочки, датирани от 350-50 година пр.н.е. и съхранявани отдавна в Британския музей, съобщи Еxtreme Тech.

Тези глинени таблички, посветени на движението на Юпитер през еклиптиката (големия кръг от небесната сфера, по който Слънцето извършва годишното си движение), не привличали вниманието на специалистите, защото не са успели да ги изтълкуват правилно. Според Осендрийвер, те не са предполагали, че вавилонците могат да изчислят движението на планетите по геометричния метод, описан в плочките.

Повечето астрономи от древността са използвали таблици и графики, които описват относителните положения на небесните тела, в зависимост от годишното време. Идеята за описване на движението на планетите във вид на геометрична линия като площта под кривата е равна на разстоянието, изминато от небесно тяло, е наистина иновативна. Това по същество е идея, довела до интегралното смятане.

Преди се е смятало, че първи са използвали този метод европейските учени през 14 век.

Най-старите познати досега трудове по геометрия са от древна Гърция, също отпреди около 300 г. пр.н.е. - от това време са известните "Елементи" на Евклид. Древните гърци около IV век пр. н. е. са използвали геометрични изчисления за астрономически задачи, а през първия век от н.е. са стигнали до създаването на първия аналогов компютър, способен да предскаже траекторията на небесните тела.

Но според Осендрийвер работата на учените от Месопотамия не са заемки от гръцки. Според него, гърците описват движението на телата във физическото пространство, а вавилонците оперират с абстрактни понятия, математическо пространство, скорост и време по точки от графика.

Вавилон е един от градовете на древна Месопотамия, разположен в историческата област Акад. Той е важен политически, икономически и културен център на древния свят, един от най-големите градове в историята на човечеството, първият мегаполис. Основан е не по-късно от III-тото хилядолетие пр. н.е. Вавилонските учени имат огромен принос към съвременната наука - те са можели да изчислят слънчевите затъмнения, използвали са 12-месечен календар, а тяхната 60-ична бройна система е запазена и до днес под формата на ъглови мерки - 60 минути в един градус и 60 секунди в една минута.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !