Виктор Весково стана първият, достигнал най-дълбоката част на всеки от 5-те океана (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 11 септември 2019 в 09:56 5434 0

Кредит Five Deep Expedition

Скрита под протока Фрам, който разделя Гренландия и Свалбард (наричан с нидерландското име Шпицберген), се намира най-дълбоката точка в Северния ледовит океан, където морското дъно се спуска на около 5 500 метра надолу.

Сега изследователят Виктор Весково (Victor Vescovo) стана първият човек, достигнал тези дълбини. Това постижение го прави и първият човек, който се е гмурнал в най-дълбоката част на всички световни океани, пише Live Science.

На 24 август Весково се спусна на дъното на бездната Молой (Molloy Deep) на 274 километра западно от Свалбард, Норвегия. За да достигне Молой, Весково се спусна в подводница, наречена DSV Limiting Factor (с възможност за дълбочини 64 до 80 км) от ръба на леден блок. След първото самостоятелно потапяне на Весково, екипът се гмурка още два пъти.

Подводницата, с която се е гмурнал Весково. Кредит: Five Deep Expedition

Виктор Весково стана първият човек, който се гмурна в най-дълбоката част на всеки океан. Кредит: Five Deep Expedition/Discovery Channel

С тези последни гмуркания Весково и неговият екип завършиха „Експедицията на петте дълбини“ (Five Deep Expedition) - мисия за достигане на дъното на всичките пет световни океана - постижение, заснето за "Deep Planet" (Дълбочините на планетата), документален сериал, който ще се излъчи по канала „Дискавъри“. по-късно тази година.

Весково вече се спусна до най-дълбоката част на Атлантическия океан, Южния океан, Индийския океан и разбира се - Тихия океан.

През май той счупи рекорда на Джеймс Камерън за най-дълбокото самостоятелно гмуркане в Тихия океан. Той се спусна на 10 927 м до дъното на бездната Чалънджър, най-дълбоката точка на планетата и част от Марианската падина.

„Много съм горд с изключителния ни екип, който осъществи направи „Експедицията на петте дълбини“, заяви Весково. „Трябваха ни повече от четири години да се гмурнем до дъното на всички световни океани - нещо, което никое правителство или организация не се е опитвало - да изградим тази невероятна система за гмуркане и след това наистина да го направим“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !