За пръв път древни останки от аборигенска култура са открити под вода до бреговете на Австралия

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 юли 2020 в 10:19 3691 0

Кредит J.Benjamin et al. PLOS One 2020

Артефактът, открит в Flying Foam Passage, където приоритетно може да бъдат провеждани и бъдещи проучвания.

За пръв път инструменти на австралийските аборигени са открити на някога обитавани места, които днес са потопени под морето. Артефактите датират от преди поне 7 000 години, но може да са дори и по-древни, и разкриват изненадващи разлики между тогавашните сечива и онези, открити на сушата.

По време на ледниковия период Австралия е покрита с толкова големи глетчери, че е с 30% по-голяма от съвременния континент. Много части на древното крайбрежие, днес потопени под вода, вероятно са били привлекателни места за живот.

Въпреки че новите предмети са открити в зоната на приливите, която някога е била суша, археолозите досега не са откривали следи от древни човешки обитания по съвременния бряг. Екипът на д-р Джонатан Бенджамин (Dr Jonathan Benjamin) от Университета Флайндърс променят това, откривайки стотици каменни инструменти на полуостров в Западна Австралия.

"Днес съобщихме откритието на два подводни археологически обекта, които някога са били на сушата. Това е вълнуваща стъпка за австралийската археология, тъй като интегрираме археологията на морето и местните хора и правим връзка между сушата и морето", обяснява Бенджамин в изявление.

Ученият разказва, че преди е имало неуспешни опити да се открият такива места и добавя, че тази дейност, освен трудна, изисква и малко късмет. Откриването на каменен инструмент на каменисто или песъчливо дъно, закрито от водорасли, изисква особени умения от водолазите да търсят на правилното място и да забелязват онова, което търсят. 

В своята публикация в PLOS ONE авторите описват стъпките, по които са търсили местата, обитавани от местните австралийци когато морското равнище е било по-ниско, и още е възможно да има запазени артефакти.

Местоположение на зоните, изучени при изследването. 1) Cape Bruguieres Island; (2) North Gidley Island; (3) Flying Foam Passage; (4) Dolphin Island; (5) Angel Island; (6) Legendre Island; (7) Malus Island; (8) Goodwyn Island; (9) Enderby Island. Кредит: J. Benjamin et al. PLOS One 2020

На едното място, каналът Cape Bruguieres, докторантите на Бенджамин с редица гмуркания успяват почти веднага да открият 269 артефакта, включително и хромелни камъни. Някои от тези предмети са открити почти на брега, но повечето лежат в толкова дълбоки води, че мястото е можело да бъде обитаемо преди най-малко 7 000 години. Екипът се надява да определи точната възраст на предметите, но за момента това все още не е направено.

В края на експедицията учените изследват и друга зона - Flying Foam Passage. Очертанията на морското дъно са оформени така, че вероятно са формирани от сладководен извор, което вероятно е привличало хората по време на суша. За съжаление откриването на предмети на 14 метра под морското равнище, където се намира извора сега, е много по-трудно в сравнение с максималната дълбочина от 2,4 метра в Cape Bruguieres. Но при последното гмуркане в последния ден на експедицията екипът открива издялан камък на 8 500 години. 

Тези сечива приличат на други древни инструменти, но са открити под вода до бреговете на континента, места, които са били на сушата през ледниковия период. Кредит: J. Bejnamin et al. PLOS One 2020 

Откритите инструменти като цяло са значително по-големи и по-тежки от онези, откривани на сушата. Авторите са сигурни, че не са пропуснали по-малки предмети, нито те са били отнесени от течението. Бенджамин разказва, че често размерът на сечивата се променя с времето, но причините все още не са известни. 

Питър Джефрис (Peter Jeffries) от организацията Murujaga Aboriginal Corporation и съавтор на изследването обяснява, че "бъдещите изследвания могат да открият подобни културни реликви и да ни помогнат по-добре да изучим живота на хората, които са били свързани с тези области, които днес са под водата".

Изследването на континенталния шелф на Австралия в партньорство с местните аборигенски организации ще помогне за развитието на археологията в района и ще запълни празноти в историята на континента, смята Бенджамин.

Разрастването на минното дело и строежът на тръбопроводи за газови платформи в океана застрашават археологическите обекти в Западна Австралия. Според Бенджамин археолозите трябва да работят заедно с местните организации и индустрията за опазване на културното наследство.

Източник: IFLScience - First Ancient Aboriginal Underwater Archaeological Sites Found Off Australia's Coast

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !