27 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Фермер създаде случайно най-лютите люти чушки в света (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 май 2017 в 11:20 163790
Снимка: DAILY POST WALES

Досегашният рекорд за най-люти люти чушки в света - видът Carolina Reaper вече трябва да се отдръпне и да направи път на лютата чушка, кръстена Дъхът на дракона (Dragon’s Breath chili) - тя е толкова люта, че все още никой не се е осмелил да я изяде, защото  може да убие човек. Как? Като буквално изгори дихателните му пътища, все едно диша огън, съобщава Telegraph.

А създателят на това люто чуводище дори не е разбрал, че чупи рекорди. Майк Смит (Mike Smith), градинар-състезател по надпревари от Денбишър, Уелс, всъщност е искал да постигне естетически приятно дърво с люти чушлета, с което да се състезава в известното британско състезание Chelsea Flower Show (където сега участва в категория "Растение на годината").

"Беше напълно случайно, но аз съм изключително развълнуван - това е едно прекрасно изглеждащо дърво", коментира Смит.

Дървото обаче е отгледано с помощта на учени от Nottingham Trent University, които имат интерес в медицинската употреба на лютите чушлета като анестетик. Именно те установяват, че Дъхът на дракона има най-високото ниво досега по скалата на Сковил (Scoville heat scale) - 2,48 милиона, като побеждава Carolina Reaper с нейните 2,2 милиона.

"Опитах я на върха на езика си и той гореше ли гореше. Подържах я само около 10 сек. Жегата растеше и растеше", споделя Смит.

Скалата на Сковил измерва интензитета на жега. 2,48 милиона единици жега (SHU) означава, че една капка масло от тази люта чушка може да бъде засечена в 2,48 милиона капки вода. За сравнение лютивият спрей, използван от военните, е 2 милиона SHU.

Учените смятат, че ако човек се опитада изяде тази чушка, дихателните му пътища ще се затворят от изгаряне и ще получи анафилактичен шок и ще умре. 

Лютивото масло от чушката е толкова силно, че сковава кожата, давайки по този начин чудесен потенциал да бъде ползван като анастетик, особено при случаи на алергични към лекарства или дори за употреба в развиващите се държави, където достъпът и финансирането на обезболяващи е ограничен.

Лютите чушлета всъщност имат дълга история в медицината - от успокояване на чревната имунна система до спомагане за продължителността на живота. 

В момента откривателят на вида люти чушлета чака удостоверяване от Книгата на рекордите на Гинес за своя световен шампион.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.