Китайска фирма вече може да клонира телата на домашни любимци. Сега иска да клонира и ума им

Ваня Милева Последна промяна на 26 август 2019 в 00:12 5675 0

Гарлик. Кредит: Sinogene

Гарлик е пухкаво коте с розов нос и малки сиви уши - точно като котката, от която е клониран.

„Моят котарак умря от заболяване на пикочните пътища“, заяви собственикът на Гарлик Хуанг Ю пред Global Times. „Реших да го клонирам, защото бе толкова специален и незабравим.“

Но макар Гарлик е биологично идентичен с предшественика си, той не е същият котарак - той има своя собствена личност и ще формира собствени спомени.

Сега, когато китайската компания за биотехнологии Sinogene представи първата клонирана котка обаче заяви, че следващото ниво ще бъде използването на изкуствен интелект за прехвърляне на спомените от домашния любимец на неговия клонинг.

На снимката е оригиналната котка, използвана за клониране на Гарлик. Кредит: Sinogene

Генералният мениджър на Sinogene заяви на присъстващите на пресконференцията, че „за да направи така, че клонираното животно да има същите спомени като оригинала, компанията обмисля използването на изкуствен интелект или технология за интерфейс човек-машина, за да ги съхрани и дори да предаде спомените на клонираните животни“, пише Global Times, издание, управлявано от Китайската комунистическа партия.

Макар че дори не се казва дали това е технологично възможно, фактът, че Sinogene разглежда това като възможност, може да се приеме като знак, че има търсене на домашни любимци, които са идентични на своите предшественици - както по тяло, така и по характер.

Гарлик. Кредит: Sinogene

И това е смущаващо по много причини.

Самото клониране на домашни любимци вече повдига противоречия - учените твърдят, че клонираните животни не са толкова здрави, с по-кратък живот от естествено родените животни, докато някои активисти за правата на животните твърдят, че клонирането на домашни любимци е неетично, като се има предвид броя на животните в приютите, които се нуждаят от доме.

И все пак това не е спряло Барбра Стрейзанд, Саймън Коуел и неизброим брой не-знаменитости, които са хвърлят хиляди долари, за да видят отново непрежалимите си домашни любимци.

Междувременно Гарлик е едва на месец и Sinogene обяви, че вече има „няколко“ собственици на домашни любимци, готови да платят приблизително 250 000 юана (35 400 долара), за да клонират собствените си котки.

И ако компанията също може да измисли как да клонира спомените на домашните любимци, скърбящите собственици на домашни любимци вероятно ще бъдат утешени с този компромис.

Източник: Chinese gene firm clones cat, sparking wide consumer interest, Global Times

Chinese Firm Wants to Give Cloned Pets the Original’s “Memories”, Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !