На тази дата през 1943 г. Алберт Хофман опитва за първи път ЛСД

Ваня Милева Последна промяна на 19 април 2022 в 00:00 18266 0

На тази дата през 1943 г. Алберт Хофман решава да приеме умишлено 250 микрограма диетиламид от лизергинова киселина (ЛСД), който е синтезирал в лабораториите на Sandoz в Базел, Швейцария.

Три дни по-рано той случайно е абсорбирал известно количество през кожата си, докато е докоснал контейнер с лекарството. От случайното излагане той изпитва безпокойство, замаяност и „изключителна активност на въображението“.

Въпреки че за първи път го е направил преди пет години като лекарство, предназначено да облекчи дихателните заболявания, едва на този ден той открива, че лекарството е халюциноген. Той решава да повтори поразителното преживяване. 

Кредит: Wikimedia Commons

Наименованието LSD е от немски Lysergsäurediethylamid - диетиламид на d-лизергиновата киселина. Това е полусинтетично психоактивно вещество от семейството на лизергамидите. Образува се от съединения, получени от мораво рогче, гъбичка, която расте върху растения от рода Житни като ръж или пшеница. 

Химическата формула на веществото е: C20H25N3O.

Диетиламидът на лизергиновата киселина е структурен аналог на серотонина и е надарен с възбуждащи допаминергични свойства, той причинява мощни психеделични ефекти, псевдохалюцинации и екстремно стимулиране на мозъка.

Кредит: Wikimedia Commons

През следващите десетилетия, след като Алберт Хофман открива психотропните свойства на ЛСД, се наблюдава нарастване на потреблението му в интелектуалните кръгове. 

Много рано, свързано с протестни движения и по-специално с контракултурата в контекста на противопоставянето на войната във Виетнам, в Съединените щати се появява хипи движението. Тогава ЛСД става обект на злоупотреба и сериозни инциденти и е забранен за първи път през октомври 1967 г. в САЩ, преди постепенно да бъде забранен и класифициран като наркотик в целия свят.

През 21 век се подновяват медицинските експерименти с ЛСД като потенциално лечение за определени психични разстройства например пристрастяването или посттравматично стресово разстройство, а също и като помощно средство за психотерапия, въпреки психологическите рискове и етичните проблеми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !