Някои айсберги са изумрудено зелени и сега знаем защо (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 март 2019 в 00:02 4934 0

Зелен айсберг в морето Уедел, сниман през февруари 1992 година. Kredit: AGU / Journal of Geophysical Research: Oceans / Kipfstuhl et al 1992.

Някои айсберги изглеждат бели. Други - сини. Но най-ценни са изумрудено зелените.

Още от началото на 20-ти век моряци и изследователи съобщават, че понякога са виждали тези странни зелени или нефритени айсберги, които се носят в сивия антарктически пейзаж, разказва ScienceAlert.

Техният необичаен цвят озадачава учените от десетилетия. Сега най-накрая може би имаме правдоподобно обяснение на това явление.

В ново проучване, публикувано в Journal of Geophysical Research: Oceans, екип глациолози предполагат, че зеленият цвят на тези айсберги се дължи на съдържанието на железни оксиди, носени от континенталната част на Антарктика.

Ако предположението е правилно, това означава, че нефритените айсберги са като доставчици на замразена храна, те донасят важно хранително вещество, което поддържа почти целия морски живот.

"Това като пощенски колет. Айсбергът може да пренесе това желязо далеч в океана, а след това като се стопи, да го предаде на фитопланктона, който може да го използва като хранително вещество", коментира за phys.org водещият автор на статията, глациологът Стивън Уорън (Stephen Warren) от Университета във Вашингтон.

"Винаги сме си мислели, че зелените айсберги са просто екзотичен куриоз, но сега смятаме, че всъщност може да са много важни."

Уорън започва да изучава този феномен още през 1988 г. и отначало е впечатлен не толкова от цвета на тези ледени хълмове, колкото от тяхната плътност. За разлика от обикновените айсберги, които са изградени от уплътнен сняг, зелените изглеждат лишени от всякакви въздушни джобове.

„Този лед нямаше мехурчета”, обяснява Уорън. ”Беше очевидно, че това не е обикновен лед като от другите ледници.

Този айсберг близо до станция Дейвис, Антарктика, включва ледников лед (бял) и морски лед (син). Кредит: Stephen Warren/AGU Journal of Geophysical Research: Oceans/Warren, et al

Анализирайки няколко проби от зелени айсберги, взети през 80-те години, Уорън и колегите му бързо разбират, че тези замразени структури не са откъснати от ледник, както са повечето айсберги, а приличат на образувани от морски лед, замръзнала океанска вода, която се прилепва към долната част на антарктическите шелфови ледници.

Затова първата им мисъл е, че зеленият цвят идва от разтворени морски растения и животни, загинали отдавна и все още плаващи във водата. Тази органична материя ще бъде с жълт цвят и ако по някакъв начин попадне в капан в синия лед, тя би могла да го оцвети в зелено.

Но когато изследователите измерват органичната материя, откриват малка разлика между зеления и синия лед.

Нещо друго се намесва, но какво? Десетилетия наред този въпрос измъчва Уорън.

Най-накрая преди няколко години се появи някакъв напредък. През 2016 г. екип океанографи, воден от Лора Хераиз-Борегеро (Laura Herraiz-Borreguero) от Университета в Копенхаген, провери ледено ядро, взето от шелфовия ледник Амери през далечната 1968 година. 

В самото дъно откриха морски лед, съдържащ почти 500 пъти повече желязо от ледниковия лед отгоре.

Изглед към айсберг близо до станция Mawson, 20 ноември 1988 г., голяма част от него е покрита със сняг. Най-далеч вляво е синьо-бял ледников лед; центърът на картината показва чистия, тъмнозелен морски лед без мехурчета. Границата между ледника и морския лед е почти вертикална. Кредит: Stephen Warren/AGU Journal of Geophysical Research: Oceans/Warren, et al

Желязните оксиди често имат ръждив, землист оттенък и се намират в скалите от континенталната част на Антарктика. Всъщност, тъй като ледниците се срастват в скалната основа, те често раздробяват тези скали на фин прах, който след това може да изнесат в морето.

Уорън и колегите му смятат, че този прах от железен оксид попада под шелфовия ледник и се включва в морския лед. Те предполагат, че това е причината за великолепните изумрудени цветове и предлагат серия от тестове на малки ядра от айсбергите, за да „потвърдят или оспорят тази хипотеза”, пишат в своята статия изследователите.

Желязото е важно хранително вещество за организмите, които са в основата на морската хранителна верига, като фитопланктон и микроскопични растения.

Но това важно хранително вещество е оскъдно в много части на океана, а нефритените айсберги може да са единствените негови източници. Това прави тези ледени скъпоценни камъни наистина ценни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !