Паяците могат да ви чуят, въпреки че са без уши (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 октомври 2016 в 14:32 8436 0

Може да не видите скачащите паяци в хола си, но те със сигурност ще ви забележат. Тези паякообразни са известни със своето остро зрение, а ново изследване показва, че те имат още по-силна сензорна система, отколкото си мислехме - скачащите паяци могат да чуват звуци, въпреки че нямат уши, разказва Science news.

Отдавна е известно, че паяците могат да чуват звуци чрез космите на краката си, които реагират на вибрации, пристигащи от въздуха или през подове и стени. Но досега мислехме, че могат да чуват въздушни вибрации само от няколко сантиметра обхват най-много.

Сега се оказа, че могат да чуват над 3 до 5 метра.

Джил Менда (Gil Menda) от Университета Корнел в Итака, Ню Йорк, и екипа му са изучавали един вид скачащи паяци, Phidippus Audax, предполагайки, че те разчитат само на зрение и вибрации, които усещат чрез листа или подови плочки.

Но микроелектроди, имплантирани в мозъка на паяците показаха, че невроните им реагират на звуци дори когато шумовете са от 3 до 5 метра.

"Бяхме много изненадани", разказва Менда. "Нашите проучвания разшириха обхвата на слуховата чувствителност на повече от 3 метра - над 350 дължини на тялото на паяците".

Екипът установява, че паяците "замръзват", когато са изложени на нискочестотни звуци от около 80 до 400 херца, които приличат на ниско бучене или шум. Те открили, че това се припокрива с честотата на биенето на крилата на хищните насекоми като паразитни оси и мухи, което ги води до заключението, че слуовите способности на скачащите паяци са се развили, за да им помогнат да избегнат хищниците.

По-нататъшните експерименти показват, че деформациите в малките косъмчета, наречени trichobothria, на краката им регистрират звуците. 

"Всички паяци имат такива косъмчета, така че вероятно това е нещо, което много паяци могат да правят, не само скачащите паяци ", обяснява колегата на Менда, Пол Шамбъл (Paul Shamble) от Харвардския университет. "Този резултат наистина предлага нов поглед върху слуховия свят на паяците".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !