Фалшива астероидна тревога, която ще можем да наблюдаваме

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 май 2019 в 00:00 4899 0

Червената линия е "рисковият коридор" за астероида 2019PDC. Кредит: ESA

Радиопиесата на Орсън Уелс от 1938 г., озаглавена "Война на световете", заблуди хиляди хора, които си помислиха, че Земята наистина е нападната от извънземни. 

Сега Европейската космическа агенция (ESA) изкушава съдбата, публикувайки в Twitter в реално време хипотетичнoто насочване на хипотетичния астероид 2019PDC и хипотетично планирайки хипотетичният отговор на този хипотетично разрушителен за Земата астероид, обяснява Universe Today.

В техния хипотетичен сценарий 2019 PDC има вероятност 1 към 10 да удари Земята през 2029 г. И може да проследите как се развиват нещата в Twitter.

ЕКА използва Конференцията за планетарна отбрана 2019 във Вашингтон от 29 април до 3 май като платформа за своето хипотетично упражнение.

Макар да изглежда малко несериозно цялото това нещо, в основата му е сериозна наука. Астероидите са удряли с опустошителни последствия Земята в миналото и е сигурно, че  ще го направят и в бъдеще.

Не трябва ли да се подготвим и да изградим някаква защита? Трябва и се прави.

Хипотетичният 2019PDC астероид поразително прилича на един истински астероид, който се движи по траектория, близка на тази на Земята, с името Апофис (Apophis).

Апофис е древният египетски Бог на хаоса, който обикновено е представян от змия.

Подобно на хипотетичния 2019PDC, Апофис също ще направи най-близкия си подход към Земята през април 2029 г. И макар че Апофис има много по-малка вероятност да удари Земята, отколкото измисления 2019PDC, това е добра възможност да се издигне на по-високо ниво готовността ни за защита при евентуален подход на астероид, който би могъл да порази Земята.

Международен консорциум от космически и научни агенции организират реакцията на човечеството в случай на заплаха от астероид.

Консорциумът се нарича Международната мрежа за предупреждение за астероиди (IAWN - International Asteroid Warning Network) и включва НАСА, ESA, CNSA (Китайската национална космическа администрация) и редица други обсерватории и институции по целия свят.

В настоящия хипотетичен сценарий ежедневно съобщения в пресата съобщават за нарастващата вероятност астероидът да удари Земята. Размерът на астероидите е ограничен и техните потенциални обекти на попадение също са локализирани.

Когато става въпрос за истинския астероид, Апофис, всъщност няма какво да се притесняваме, въпреки че вероятно ще се приближи до Земята толкова, колкото някои от нашите сателити.

Апофис всъщност е голяма възможност за учените да изследват астероид отблизо. 

"Близкият подход на Апофис през 2029 г. ще бъде невероятна възможност за науката", се казва в изявление на Марина Брозови (Marina Brozovi) учен от  Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL) в Пасадена, Калифорния .

„Ще наблюдаваме астероида с оптични и радарни телескопи. С радарни наблюдения можем да видим повърхностни детайли с точност няколко метра.

"Вече знаем, че близката среща с Земята ще промени орбитата на Апофис, но нашите модели също показват, че близкият подход може да промени начина, по който се върти астероидът, и е възможно да се получат някои промени на повърхността му като малки лавини" , коментира Давиде Фарнокия (Davide Farnocchia), астроном в Центъра за изследване на  близко преминаващи до Земята обекти (CNEOS - Center for Near Earth Objects Studies).

За кратко време Апофис ще се вижда с просто око. Той ще се издигне над Австралия и Атлантическия океан преди да премине над западния бряг на Северна Америка до вечерта.

Учените ще го разгледат отблизо и ще се опитат да научат нещо за неговия размер, състав и повърхностни характеристики.

via GIPHY

Апофис - април 2029 г

Апофис е открит за първи път през 2004 г. и има по-малко от 1 на 100 000 вероятност да удари нашата планета. Но неговият близък подход не е само научно любопитство: това е шанс за фина настройка на нашата готовност и реакция на истински астероиден удар.

"Апофис е представител на около 2 000 известни понастоящем потенциално опасни астероиди", заяви Пол Чодас (Paul Chodas), директор на CNEOS.

"Като наблюдаваме Апофис по време на близкото му прелитане през 2029 г., ще придобием важни научни познания, които един ден могат да бъдат използвани за планетарната защита."

Окуражаващо е да се види глобално организираната реакция на събитие, застрашаващо съществуването на Земята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !