Кристиан Хюйгенс - теоретик и откривател - от часовник с махало до Титан, луната на Сатурн

Ваня Милева Последна промяна на 14 април 2022 в 00:00 6535 0

Портрет на Кристиан Хюйгенс. Бернард Уилант

Кредит Wikimedia Commons

Портрет на Кристиан Хюйгенс. Бернард Уилант

Роденият на 14 април 1629 г. холандски физик и астроном Кристиан Хюйгенс е създател на вълновата теория на светлината, открива истинската форма на пръстените на Сатурн и има съществен принос в науката механика - изследването на въздействието на силите върху телата.

Повърхността на Титан, разкрита спектрометърът VIMS на космическия апарат Касини – Хюйгенс. Кредит: Wikimedia Commons

Вдъхновен от откритието на Галилей на четирите най-големи спътника на Юпитер през 1610 г. и неговите подобрения в технологията на телескопите, Кристиан Хюйгенс, с помощта на по-големия си брат Константин Хюйгенс-младши, започва да строи телескопи около 1650 г. и открива на 25 март 1655 г. първата наблюдавана луна, обикаляща около Сатурн с един от построените от тях телескопи. Това е шестата луна, откривана някога, след Луната на Земята и Галилеевите луни на Юпитер и по-късно е наречена Титан.

През 1656 г. той патентова първия часовник с махало, който разработва, за да даде възможност за точно измерване на времето, докато наблюдава небето.

През 1673 г. Хюйгенс публикува класическата си работа по механика "Часовниците с махало" ("Horologium oscillatorium, sive de motu pendulorum an horologia aptato demonstrationes geometrica"). Под това скромно име освен теорията за часовниците този труд съдържа много първокласни открития в областта на анализа и теоретичната механика. Хюйгенс представя там и квадратурите на множество ротационни повърхности и излага теорията си за центробежната сила при кръгово движение, което оказва влияние върху младия Нютон при формулирането на неговия Закон за гравитацията.

Кристиан Хюйгенс също изучава и рисува първите карти на Марс.

На 14 януари 2005г. космическа сонда на НАСА, кръстена на Хюйгенс, кацна на Титан.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !