
Как се получават пуканките?
30 януари 2015 в 23:4081941
Дори и в най-твърдото царевично зърно вътре има вода. Ако нагреем тези зрънца, водата вътре в тях се разширява и се превръща в пара. Тя създава вътрешно налягане от около 9 атмосфери и в определен момент парата разкъсва плътната целулозна обвивка зърна и се чува малка...
Как се раждат снежинките?
25 януари 2015 в 09:25156590
За малките
Красивите снежинки също падат от облаците, подобно на дъжда, но се образуват по друг начин.
Преди време, хората са смятали, че...
Защо небето е синьо?
31 декември 2014 в 15:59356281
Слънчевата светлина и светлината на лампата изглеждат бели, но са смес от всички цветове. Основните цветове, от които е съставен белия цвят...
Защо ледът е прозрачен, а снегът е бял?
28 ноември 2014 в 23:0375020
Причината е, че слънчевият лъч всъщност е многоцветен.
Ледът е безцветен, защото пропуска през себе си изцяло слънчевия лъч. Ако ледът...
Защо листата пожълтяват?
28 ноември 2014 в 22:2078340
Вероятно вече знаете, че листата са зелени, защото хлорофилът е зелен. Той оцветява листата в зелено.
Тогава защо есенните листа стават...
Защо насекомите обикалят в кръг около светлината?
17 ноември 2014 в 23:2648720
Нощните насекоми по време на полет се ръководят от луната и звездите. Основният принцип за ориентация на нощните насекоми е прост: за да...
Защо океаните и моретата са солени, а реките са сладководни?
17 ноември 2014 в 18:01127670
Основната част от солите, които се съдържат в морската вода, са се образували там в зората на геоложката история. Вулканичните газове, които...
Защо майонезата, когато постои на въздух, става прозрачна?
17 ноември 2014 в 16:4643870
Основните компоненти на майонезата са растително масло, яйчен жълтък, оцет или лимонов сок, захар и сол. Оцетът или лимоновия сок, са силно...