16 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Днес е Световният ден на костенурките. Можем да им помогнем

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 май 2013 в 17:50 41050

Днес празнуваме Световния ден на костенурките. 

Този ден припомня на хората да се радват на съществуването на тези уникални животни и да помагат за опазване им навсякъде по света.

В много страни костенурките са символ на мъдрост, богатство и дълголетие.

Но тези най-древни влечуги са заплашени от изчезване.

България е една от малкото останали европейски страни с все още значителни естествени популации на сухоземни костенурки. Само преди стотина години те са били многобройни в цялата страна.

Днес в повечето райони симпатичните и бавни влечуги съществуват само в спомените на старите хора. Оцеляването им е наша отговорност.

Центърът за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки е специализиран в изучаване, опазване, рехабилитация, лечение, размножаване и връщане в природата на двата вида сухоземни костенурки населяващи България – шипоопашата (Testudo hermanni) и шипобедрена (Testudo graeca). Намира се в с. Баня, област Бургас. През 2012 г. със заповед на МОСВ е обявен за Спасителен център за костенурки.

Всяка година центърът дава помощ и втори шанс за пълноценен свободен живот на няколко стотин сухоземни костенурки; излюпва над 150 костенурки от двата вида; освобождава над 250 млади и излекувани костенурки в подходящи за тях райони в природата; организира разнообразни образователни и информационни дейности, посреща посетители и гости.

Сега Центърът за костенурки се нуждае от помощ и търси доброволци. Работата е на открито и се състои от освежаване на оградките на костенурките и парапетите с блажна боя/лак, да се окопаят лозичките, в чиито корени костенурките се крият и ядат листата им, трябва и да се оплеви на места и да се изчисти двора от къпините. Нужен е и човек, който да се ангажира с приготвянето на храната, а центърът осигурява продуктите.

В центъра има 2 стаи с по 2 легла за нощуване, така че лимитът на необходимите хора е 4.

Инициативата не е с определени дати - всеки е може да участва, когато е свободен.

Предложението важи до края на месец юни. Пишете на фейсбук страницата на центъра.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.