25 юни 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Какъв е произходът на бурката

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 януари 2016 в 14:30 334259

Откъде идва бурката? Тези, които я носят, трябва да помнят, че може да се обличат и по друг начин.

Бурката произхожда от култа към финикийска богиня на плодородието, войната и чувствената любов Астарта в древна Месопотамия. В чест на богинята на плътската любов, веднъж в годината в свещените гори около храмовете на богинята, жените без изключения били задължени да проституират.

За да не бъдат разпознати, жените от висшето общество се увивали целите във воал.

Терминът паранджа идва от персийското фараджи, което на турски се произнася фередже. Думата фараджи първоначално означава мъжка широка дреха, обикновено с дълги ръкави. В XVI век фараджи са носени както от мъже, така и жени. В разцвета на паранджа културата при народите от Централна Азия настъпва в края на XIX - началото на XX век.

Много мюсюлмани смятат, че религията им изискват мъжете и жените да се обличат и държат скромно на публични места. Това изискване обаче се тълкува по много различни начини от ислямските духовници и мюсюлманските общности.

Преди няколко години, една група от около 600 ултраортодоксални еврейки ("хареди") в Израел започнаха да се обличат в бурки като символ на благочестие. Еврейският фундаменталист Бруриа Керен твърди, че "следвайки тези правила на скромност, за да спасите мъжете от себе си. Един мъж, когато вижда части от женското тялото, ще се възбуди сексуално и това може да го накара да извърши грях. Дори всъщност да не съгреши физически, ще има нечисти мисли в себе си."

Мустафа Кемал Ататюрк, първият президент на Турция (1923-1938), намерил правилния начин да затвори устата на тогавашните фундаменталисти. Той издал прост закон, който имал незабавен ефект: всички турски жени имат право да се обличат така, както те искат. Но всички проститутки трябвало да носят забрадки.

На следващия ден жени с покрити коси в Турция повече не се виждали.

"А Юда, като я видя, помисли, че е блудница: защото беше покрила лицето си." (Битие 38:15)

Литография от 1842 на Джеймс Ратрей (James Rattray). Източник: wikipedia.Рейтинг :
06.04 2016 в 16:33 9
+ 14
- 3
Бурките и фереджетата не са в Българският бит ..Забрадките са нещо коренно различно от бурката и фереджето и не са символ за религиозна принадлежност, но са атрибут от бита на жената!!!В Исляма има само два основни цвята бял за скръб и черен за ежедневният живот !!!На жените Християнки забрадките служат и за определяне на статуса им в обществото!!!Мюсйлманките нямат право да носят забрадки с друг мотив освен флоралния..!!!Християнската жена носи всяко хубаво нещо.

Рейтинг :
06.04 2016 в 16:26 8
+ 5
- 1
Фередже и бурка са несъвместими с Българският бит не само на християнките но и на мюсюлманките!!!Не се заигравай със забрадките на бабите ни...Знаем че забрадка са слагали всички и тя не е патентно право на мюсюлманките!!!Забрадката е едно нещо в бита Бурката и фереджето са символи на сектова религиозна принадлежност в Мюсюлманският свят!!!

Рейтинг :
06.04 2016 в 11:48 7
+ 6
- 1
@Choki - нали християнството произлиза от юдаизма. Естествено, че ще има същите простотии :D
Choki 26.01 2016 в 09:20 6
+ 39
- 23
Всичко шест, но преди да си налеете масло с тази статия и да кажете нещо глупаво, не забравяйте, че покриването на косата е част и от българския бит, както и от някои християнски норми.

Just sayin'.
Спас 26.01 2016 в 09:09 5
+ 15
- 21
В някои страни жените не искат да покриват гърдите си на публично място... но ги задължават. Следователно каква е разликата между фанатизма и благоприличието: Фанатизъм е когато другите го налагат на нас, благоприличие е когато ние го налагаме на другите.
Спаска Иванова 25.01 2016 в 20:58 4
+ 35
- 1
Всъщност не е фанатизирана работа. Всичко е въпрос на ПОЛИТИКА. В някои страни има жени, които не искат да носят бурки, но ги принуждават. Така е с всичко по света.
Vip)Gazar 25.01 2016 в 20:20 3
+ 53
- 15
Жената на Ердоган сложи бурка. Това означава ли че е проститутка, според указа на Ататюрк? Или всички туркини са ?
поп Дръвчо 25.01 2016 в 17:07 2
+ 26
- 36
Така написана, статията повече би приличала на в-к Атака.

От древна Месопотамия скочихме на Мустафа Кемал, а по никакъв начин не свързахме ритуалното облекло с "традиционната" за исляма дрешка. Не обяснихме защо е в исляма, и то не във всички ислямски страни - даже много отпреди Турция.
... 25.01 2016 в 16:06 1
+ 73
- 3
В тоя свят всичко излиза фалшиво, нито патриотите патриоти, нито демократите демократи, нито комунистите - комунист, нито ислямистите - ислямисти... Фанатизирана работа.
 
Още от : Въпроси
04 юни 2022 в 07:560
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.